Waar moet u op letten betreffende uw gasleiding?

Gas wordt gebruikt voor belangrijke dagelijkse zaken als koken en warm douchen, maar het is ook een product dat risico’s met zich meebrengt. Het is essentieel dat u op een veilige manier gebruik kan maken van gas. Daarom is het van belang dat de gasvoorziening in uw huis op de juiste manier wordt verzorgd. In dit artikel leest u wat daarbij komt kijken.

Mag ik zelf aan mijn gasvoorziening sleutelen?

Werken met gas is risicovol, omdat het zeer ontbrandbaar is. De hulp van een specialist kan op dit gebied onnodige risico’s wegnemen en veiligheid bieden. Omdat het belang van veilige leidingen in uw huis zo groot is, is de toegang tot de gasvoorziening zelfs beperkt. De gasmeter en alles wat daartoe leidt, zijn eigendom van het energiebedrijf waarbij u bent aangesloten. Daar mag u dus niet zomaar iets aan veranderen. Zelfs voor de ervaren doe-het-zelvers is het af te raden om bij het bouwen van een nieuw huis de gasleiding zelf aan te leggen. Hoewel verschillende bouwmarkten de materialen en gereedschappen voor deze klus verkopen, brengt het werken met gas te veel risico’s met zich mee voor de klusser en zijn omgeving. Een niet juiste aanleg van leidingen kan voor de nodige problemen zorgen, tot ontploffingsgevaar aan toe. Daarom is het niet verstandig om zonder de benodigde kennis en kunde aan de gasleidingen of de gaskraan te gaan sleutelen.

Bij wie kan ik terecht voor gas?

Het gevaar dat werken en leven met gas met zich meebrengt, is de reden dat de overheid heeft besloten om hier een verantwoordelijkheid op zich te nemen. Het gebruik van gas en elektriciteit wordt onder provinciaal toezicht geregeld door een netbeheerder, bij wie u zich kunt laten aansluiten op hun energienet. De aansluiting mag alleen door de beheerder van uw regio worden aangelegd. De netbeheerders zijn wettelijk verplicht om u binnen achttien weken aan te sluiten. De kosten hiervoor zijn per netbeheerder vastgelegd.

Hoe wordt mijn gasrekening samengesteld?

De vaste kosten worden bepaald door het type gasmeter en de grootte van uw aansluiting, die de verbinding vormt tussen uw eigen installatie en het net. Daar komt een bedrag bovenop dat wordt gebaseerd op hoeveel gas u afneemt bij uw leverancier. De hoeveelheid gas die u maandelijks gebruikt, is afhankelijk van met hoeveel mensen u in huis woont, maar ook van het type woning dat u heeft. Aan het verwarmen van uw huis gaat namelijk het meeste gas op. Het warm houden van een kleine flat behoeft logischerwijs minder gas dan het warm houden van een vrijstaand huis. Als u een sauna of een zwembad heeft, loopt de gasrekening nog verder op. Soms moet de aansluiting zwaarder worden gemaakt om alle voorzieningen en apparaten gelijktijdig van gas te voorzien. Een erkende loodgieter kan u op dit gebied adviseren. De kosten van gas zijn dus afhankelijk van de aanvoer in uw huis (netwerkkosten) en uw maandelijkse gebruik. Daarbij komt nog een forse belasting vanuit de overheid. Voor de specifieke totaaltarieven kunt u terecht op de website van uw netbeheerder.

Hoe loop ik minder risico’s met gas?

Nu het gas door u huis stroomt en de rekening op de mat komt, kunnen de risico’s een onveilig gevoel geven. Daarom nog een laatste belangrijke tip: schaf een koolmonoxidemeter. Deze zorgt niet alleen voor gemoedsrust, maar kan zelfs uw leven redden. Bij de verbranding van gas, kan de gevaarlijke stof koolmonoxide vrij komen. Dit giftige en bovendien reukloze gas kan, indien niet op tijd opgemerkt, ernstige gevolgen hebben. Een koolmonoxidemeter waarschuwt u als de concentratie koolmonoxide in uw huis te hoog is, waardoor u ’s nachts veilig én warm kan slapen.

Loodgieter nodig?

  • Taakgerichte aanpak
  • Uistekende service
  • Allround loodgieter
  • 24/7 bereikbaar!

Bekijk de tips van de loodgieter

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?   

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?  

Een verstopping vormt voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Enerzijds is een verstopping vaak lastig zelf op te lossen, anderzijds is het in het ergste geval niet langer mogelijk om nog gebruik te maken van uw toilet,...

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

De luchtvochtigheid in de badkamer is een stuk hoger dan in de rest van uw woning. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd schimmels ontstaan in deze ruimte. Lang niet iedereen grijpt direct in bij schimmel in de badkamer. Toch raden wij u aan om schimmel niet te lang...

Bevroren leidingen ontdooien en voorkomen

Bevroren leidingen ontdooien en voorkomen

Als loodgieter worden wij in de winter regelmatig gebeld door mensen die last hebben van bevroren leidingen. Een vervelend probleem want hierdoor zal er geen water meer uit de kraan op het uiteinde van de leiding komen. Bovendien zal het probleem zich ook niet vanzelf...

Call Now Button