Bevroren leidingen ontdooien en voorkomen

Als loodgieter worden wij in de winter regelmatig gebeld door mensen die last hebben van bevroren leidingen. Een vervelend probleem want hierdoor zal er geen water meer uit de kraan op het uiteinde van de leiding komen. Bovendien zal het probleem zich ook niet vanzelf oplossen, zolang de temperaturen onder het vriespunt blijven. Voor bevroren leidingen ontdooien heeft u echter de hulp van de loodgieter niet nodig. Onze hulp is wel noodzakelijk als blijkt dat door de vorst de waterleidingen gebarsten zijn. Dit kunt u echter vaak pas vaststellen als u eerst de leiding ontdooit. We geven u daarom graag advies hoe u bevroren leidingen kunt ontdooien en hoe u dit in het vervolg kunt voorkomen.

Volgorde ontdooien bevroren leidingen

Voordat u begint met het verwarmen van de waterleiding is het belangrijk dat u eerst de hoofdkraan dichtdraait. U wilt immers geen druk op de leiding wanneer deze gebarsten blijkt te zijn. Draai vervolgens de kraan open waar geen water meer uitkomt en begin met ontdooien. Om het bevroren deel van de leiding kunt u enkele doeken wikkelen en deze met warm water doordrenken. Het is een snelle en gecontroleerde manier om de temperatuur op te voeren en de ijsblokkade te laten ontdooien. Op het moment dat de opengedraaide kraan begint te druppelen is de doorgang in de leiding weer vrij. Draai vervolgens de hoofdkraan weer open en controleer of u ergens lekkages ziet.

Voorkomen met voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een gezegde dat ook in deze situatie van toepassing is. Met de juiste voorzorgsmaatregelen is het namelijk helemaal niet nodig dat u met bevroren leidingen te maken krijgt. Binnenshuis de verwarming in de winter nooit helemaal uitzetten is bijvoorbeeld zo’n maatregel. Draai alle radiatoren in huis open en zet in de nacht de temperatuur niet lager dan 14 graden. De verwarmingsbuizen en waterleidingen in deze ruimtes zullen dan niet bevriezen. In de ruimtes van uw woning waar geen verwarming hangt kunt u de leidingen tegen de vorst beschermen door hier buisisolatie om te wikkelen. Met deze voorzorgsmaatregelen kunt u bevroren leidingen ontdooien voorkomen.

Loodgieter nodig?

  • Taakgerichte aanpak
  • Uistekende service
  • Allround loodgieter
  • 24/7 bereikbaar!

Bekijk de tips van de loodgieter

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?   

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?  

Een verstopping vormt voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Enerzijds is een verstopping vaak lastig zelf op te lossen, anderzijds is het in het ergste geval niet langer mogelijk om nog gebruik te maken van uw toilet,...

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

De luchtvochtigheid in de badkamer is een stuk hoger dan in de rest van uw woning. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd schimmels ontstaan in deze ruimte. Lang niet iedereen grijpt direct in bij schimmel in de badkamer. Toch raden wij u aan om schimmel niet te lang...

Call Now Button