Achtergrond
Vroeger was een loodgieter iemand die lood gebruikte om waterleidingen te repareren. Als iemand dit beroep uit te wilde oefenen, werden er bepaalde eisen aan diegene gesteld. U moest over een middenstandsdiploma beschikken, u moest kredietwaardig zijn en u moest een vakdiploma halen.
Loodgieter of installatiemonteur?
Tegenwoordig wordt er niet meer met lood gewerkt. Inmiddels zijn we erachter dat dit giftig is en daarom is het niet meer toegestaan om dit in waterleidingen te verwerken. Loodgieters leggen nog steeds leidingen aan, maar hun takenpakket is uitgebreider dan vroeger. Ze plaatsen ook verwarmingsinstallaties, gasleidingen, sanitair en eventueel riolering. Daarom is de term ‘installatiemonteur’ anno 2017 meer van toepassing voor dit beroep. Omdat de termen installatiemonteur en loodgieter vaak worden afgewisseld, is het goed om te kijken of het diensten van een bedrijf passen bij de vraag die u heeft.
Opleiding
De opleiding van een loodgieter is een goede graadmeter voor de kennis en kunde waarover hij beschikt. Er zijn vele mogelijkheden om u tot loodgieter te laten scholen. Een daarvan is een BBL-opleiding installatietechniek of een opleiding tot allround loodgieter op een hoger MBO-niveau. Tijdens de studie komen de facetten van het loodgieterswerk aan bod, naast andere specialismen zoals het werken met gasfornuizen.
Naast deze studies zijn er ook cursussen die het vak van loodgieter behandelen. Deze duren vaak enkele dagen, waardoor de intensiviteit van de opleiding op een korte termijn hoger ligt, maar er over het algemeen minder aandacht zal zijn voor kennisontwikkeling op het gebied van algemene installaties. Indien de cursus erkend is door de overheid en loopt via een officiële instantie, hoeft u zich echter geen zorgen te maken over de scholing van de loodgieter.
Kwaliteitsgarantie
Zowel de loodgieter als u heeft baat bij een duidelijk keurmerk. Hierdoor wordt de kwaliteit van het product of de dienst gegarandeerd. De loodgieter kan zich op die manier onderscheiden van zijn concurrenten en u kunt vertrouwen op degene die u inhuurt. Bij een erkend loodgieter kunt u er vanuit gaan dat hij zijn werk met behulp van de juiste werkwijze verricht.
Verenigingen in de sector
Voor loodgieters of installatiemonteurs bestaan diverse mogelijkheden om zich te certificeren. Via de branchevereniging UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, wordt een loodgieter erkend als hij alle diploma’s heeft die een loodgieter moet hebben.
Ook de KvINL (Stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland) waarborgt de kwaliteit van de installatiesector door opdrachtgevers te verbinden met goedgekeurde bedrijven. Op de website van deze stichting kunt u op werkterrein zoeken naar een erkend bedrijf dat volgens de gestelde richtlijnen te werk gaat.
Keurmerken installatiebedrijven
Niet alleen bij deze branchevereniging kunnen loodgieters ervoor zorgen dat ze erkend worden. Ook op specifieke onderdelen van het werk kunnen zij certificaten halen bij organisaties die waken over de kwaliteit.
KOMO
Een bedrijf kan zich via verschillende keurmerken onderscheiden van niet-gecertificeerde concurrenten. Het behalen van een KOMO-certificaat toont aan dat de kwaliteit van de producten, de bedrijfsvoering en de bouwelementen voldoen aan de eisen van richtlijnen die zijn vastgesteld door de overheid en de markt.
VCA
Het VCA-certificaat keurt de werkwijze van ondernemingen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Bedrijven die diensten leveren in constructie en onderhoud moeten aan bepaalde eisen voldoen om dit diploma binnen te halen.