Hoe ontstaat een verstopping?
Om een verstopping te kunnen voorkomen is het allereerst belangrijk om te begrijpen hoe een verstopping kan ontstaan. Vaak is een verstopping het gevolg van restafval wat in de afvoer terechtgekomen is. Denk bijvoorbeeld aan etensresten die bij de afwas de afvoer instromen, denk aan haren die tijdens het douchen naar het doucheputje stromen, enzovoorts. Het restafval zakt in de afvoer naar de bodem, waarna het niet meer kan worden meegevoerd door het water in de afvoer. Dit vormt het begin van een verstopping.
Een verstopping zelf voorkomen
Je kunt een verstopping zelf voorkomen door gebruik te maken van een zeefje in de afvoer, een zogenaamde bladvanger over de regenpijpen buitenshuis en een filter in het doucheputje. Op die manier wordt het restafval zo goed mogelijk opgevangen, waardoor het restafval wat uiteindelijk in de afvoer terechtkomt beperkt blijft. Let er wel op dat je het filter, het zeefje en de bladvanger regelmatig schoonmaakt. Wanneer je dit niet zou doen, zou je met lekkages te maken kunnen krijgen.
Tip: laat onze loodgieter eens per jaar bij je langskomen om de afvoer door te laten spuiten. Zo worden ook beginnende verstoppingen voor je opgelost!