Help mijn verwarming is kapot, wat nu?

Een storing in de cv-ketel of de verwarming zet u meteen in de kou. Een elektrische kachel of een warme trui is niet genoeg om er lekker warm bij te zitten. Daarom helpen wij u graag om het probleem op te lossen.

Wat kant u zelf doen?

Voordat u hulp inschakelt, kunt u zelf op zoek gaan naar een oplossing. U kunt de onderdelen van uw verwarming controleren, om te kijken of u het probleem eigenhandig op kunt lossen.

Check allereerst of de kamerthermostaat hoog genoeg staat. Draai deze omhoog als dat niet het geval is. Kijk daarna of de gaskraan openstaat. Als dat dat niet zo is, start dan de cv-ketel opnieuw op. Zorg er ook voor dat de stekker goed in het stopcontact zit. Vervolgens kunt u controleren of de waakvlam brandt. Steek deze aan als dat niet zo is.

Als dit het probleem niet oplost, kunt u de ketel volledig resetten via de gebruikershandleiding. Voordat u dit doet is het aan te raden om de storingscode op de display te noteren. Die is nuttig voor de monteur die u eventueel inschakelt.

Mijn radiator tikt, wat kunt u doen?

Het komt vaak voor dat het probleem in een van de radiatoren zit. Als deze een borrelend of tikkend geluid maakt, zit er waarschijnlijk te veel lucht in. Dit kan komen door een lek in een leiding of door achtergebleven lucht bij het opvullen. U kunt u radiator mogelijk weer aan de praat krijgen door deze te ontluchten. Volg daarvoor onderstaand stappenplan, dat u kunt gebruiken om elke radiator één voor één te ontluchten.

Laat de radiator voor minstens vijftien minuten op de maximale temperatuurstand draaien. Zo zorgt u ervoor dat het water door de leidingen en de radiator circuleert. Schakel hierna de centrale verwarming uit en wacht tien minuten totdat alles is afgekoeld.

Sluit vervolgens de kraan van de radiator die het dichts bij de verwarmingsketel geplaatst is af. Plaats een bakje onder de ontluchtingskraan om vocht op te vangen en draai de kraan naar links open met een schroevendraaier (of ontluchtingssleutel) tot er water uitkomt. Draai de kraan even later weer dicht.

Herhaal deze stappen bij elke radiator. U begint bij degene die het dichts bij de verwarmingsketel en daarna werkt u van de benedenverdieping naar boven toe.

Als u elke radiator heeft ontlucht, kunt u de cv-ketel weer aan laten staan. De waterdruk in de cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar liggen. Dit kunt u zien op het groene deel van de manometer. Als de wijzer op rood staat, moet het water worden aangevuld om weer de goede druk te krijgen.

De radiator blijft koud, wat kunt u doen?

Als een van de radiatoren koud blijft na het ontluchten, is er mogelijk een probleem met de ventielset. Dit kunt u controleren door alle radiatoren op deze na dicht te draaien en de verwarming aan te zetten. Als de radiator warm wordt, ligt hier niet het probleem. Wordt de radiator niet warm, dan kan een cv-monteur of loodgieter u helpen om deze weer aan de praat te krijgen.

Als blijkt dat het probleem niet wordt verholpen door ontluchting en ook de ventielset in orde lijkt, kunt u kijken of het helpt om de thermostaat tijdelijk op een hogere temperatuur in te stellen. De radiator zou dan warmer moeten worden. Als dat niet zo is, kunt u het best de hulp van een loodgieter inschakelen.

Wat kunt u in de tussentijd doen om warm te blijven?

In afwachting op een loodgieter, zit u er natuurlijk het liefst zo warm mogelijk bij. Hieronder vindt u een aantal tips om warm te blijven:

  • Zet een openhaard of een elektrische kachel aan
  • Doe de gordijnen dicht om warmte binnen te houden

Loodgieter nodig?

  • Taakgerichte aanpak
  • Uistekende service
  • Allround loodgieter
  • 24/7 bereikbaar!

Bekijk de tips van de loodgieter

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?   

Hoe kan ik een verstopping voorkomen?  

Een verstopping vormt voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Enerzijds is een verstopping vaak lastig zelf op te lossen, anderzijds is het in het ergste geval niet langer mogelijk om nog gebruik te maken van uw toilet,...

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

Hoe kunt u schimmelvorming in de badkamer verhelpen?

De luchtvochtigheid in de badkamer is een stuk hoger dan in de rest van uw woning. Hierdoor kunnen er na verloop van tijd schimmels ontstaan in deze ruimte. Lang niet iedereen grijpt direct in bij schimmel in de badkamer. Toch raden wij u aan om schimmel niet te lang...

Bevroren leidingen ontdooien en voorkomen

Bevroren leidingen ontdooien en voorkomen

Als loodgieter worden wij in de winter regelmatig gebeld door mensen die last hebben van bevroren leidingen. Een vervelend probleem want hierdoor zal er geen water meer uit de kraan op het uiteinde van de leiding komen. Bovendien zal het probleem zich ook niet vanzelf...

Call Now Button